Anémia čiže chudokrvnosť je charakterizovaná zníženou hladinou hemoglobínu (krvného farbiva) v krvi, čím dochádza k zníženej schopnosti červených krviniek viazať na seba kyslík a rozvádzať ho po tele k jednotlivým orgánom.
Anémia môže byť príznakom závažnejších ochorení, ako je skryté vnútorné krvácanie, autoimunitné ochorenie alebo leukémia. Preto je vždy vhodné vylúčiť tieto choroby lekárskym vyšetrením.
Väčšinou je však anémia spôsobená nesprávnym životným štýlom, najmä skladbou potravy, v ktorej nám chýba železo, vitamín C, vitamín B12 a kyselina listová. Tento problém sa týka najmä vegetariánov, ale aj osôb so zvýšeným príjmom cukrov, ku ktorých spracovanie organizmus potrebuje vysoké dávky týchto vitamínov.
Podľa mojich osobných skúseností trpia anémiou často ľudia, ktorí konzumujú stravu bohatú na cukry, stužené tuky (obsiahnuté najmä v sladkostiach) a bielu múku. Týmto osobám často ani nepomáha podávanie železa vo forme liekov, ak si neupraví skladbu stravy.